Nog nooit zo lang van huis geweest

Het nieuwe jaar begint voor mij meteen met een flinke en leuke uitdaging: de Hockey India League. Zes weken lang ga ik in de lucratieve competitie hockeyen voor Jaypee Punjab Warriors. De regerend kampioen.

Veiling

Ik moet eerlijk bekennen dat ik totaal niet had verwacht dat ik naar India zou mogen. Op een woensdag halverwege november was de veiling en een dag daarvoor zaten we met Oranje-Rood bij elkaar. Ik zei nog dat ik niet verwachtte dat ik zou worden geveild. Er waren zoveel andere internationals die ook hoopten op een van de weinig beschikbare plekken.

Niet verwacht dat ik zou worden geveild

Op woensdagochtend zat ik in de gym, toen ik een appje kreeg. “Gefeliciteerd”, stond erin. “Gefeliciteerd? Ik ben nog niet jarig”, schreef ik terug. Toen viel het kwartje. Shit, die Hockey India League! Ik keek vervolgens snel op Twitter en zag dat ik geveild was. Ik belde direct enthousiast mijn vrouw op en vertelde het goede nieuws. “Hartstikke leuk, ja”, reageerde Suus. “Maar besef je wel dat je 6 weken weg bent…?” Tja, dat was ik dus even in al mijn enthousiasme vergeten. Sterker nog, ik ben nog nooit zo lang van huis weggeweest. Aan de andere kant: het wordt een ontzettend mooie ervaring en het levert ook een leuk zakcentje op.

Visum voor India

Voordat het avontuur start, heb ik nog flink wat te regelen. Ik ben momenteel in gesprek over mijn contract, moet mijn vluchten regelen en allerlei andere dingen. Vorige week zat ik overigens ook op het consulaat in Rotterdam. Het regelen van je visum voor India is nooit gemakkelijk en het kost ontzettend veel tijd. Gelukkig kwam ik Sander Baart tegen, mijn oud-teamgenoot bij Oranje-Zwart. We hebben met z’n tweeën zeker drie uur zitten kloten om het visum voor elkaar te krijgen. Maar hè, dan heb je ook wat! En het was hartstikke leuk om eens goed met Sander bij te praten.

Zeker drie uur op het consulaat lopen kloten om visum voor elkaar te krijgen

Ik heb inmiddels ook een goed gesprek met de coach Barry Dancer gehad en de tijd genomen het team eens te bekijken. We hebben een aardig goede ploeg, met flink wat gasten die ik ken: de Aussies Mark Knowles, Matt Ghodes, Simon Orchard en Christopher Ciriello. Ook speel ik met Sardar Singh, de grootste hockey-ster van India. Ik vind het heel leuk om eens in een elftal te zitten met geen enkele andere Nederlander. Dat heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt.

Voor de eerste plek

Op 9 februari speel ik de eerste wedstrijd tegen de Ranchi Rays, waarna er nog genoeg zullen volgen. Overigens komt mijn schoonmoeder wellicht nog kijken, aangezien ze vanaf december voor vier maanden in India zit. Mijn vrouw heb ik nog proberen over te halen om in het finaleweekend te komen, maar dan is het Carnaval in Nederland. Heel begrijpelijk dat ze als Brabander dan liever thuisblijft, haha.

Ik wil mijn ervaringen en kwaliteiten doorgeven aan de groep

Ik ben heel benieuwd wat er tijdens de zes weken in India op mijn pad komt. Ik weet niet heel goed wat ik moet verwachten, maar ga er wel vanuit dat het team voor niets minder dan de eerste plek gaat. Vorig jaar hebben ze de competitie gewonnen en ik weet wel zeker dat ze de titel willen prolongeren. Voor de rest laat ik alles op me afkomen. Ik wil mijn ervaringen en kwaliteiten vooral doorgeven aan de groep en verder genieten. Het wordt een intensieve maar mooie tijd.