We maken er een wedstrijdje van wie het langste gedicht heeft

Voor het eerst in hele lange tijd ben ik in de decembermaand bij mijn gezin. De afgelopen jaren had ik vaak een toernooi met Oranje en moest ik – met name – Sinterklaas missen. Dit jaar is het een keer anders.

Het fenomeen sinterklaas

Het was fantastisch om eens in Nederland te zijn op 5 december. Mijn twee jonge kinderen genieten er nog volop van, dus het was hartstikke leuk om eens te zien hoe zij met het fenomeen Sinterklaas omgaan. Ze hebben uiteraard een paar keer de schoen mogen zetten en met de Sint mee mogen lopen in de optocht. Richting pakjesavond werden ze steeds enthousiaster. Op de dag zelf vlogen ze alle kanten op en hadden ze alleen maar oog voor de cadeaus. Als we niet oppasten waren ze binnen vijf minuten uitgepakt.

Inmiddels is de beste man weer het land uit en daar ben ik stiekem wel blij mee. De kids waren namelijk niet te stuiten, haha. Ik vind het lekker om een keer in alle rust richting de feestdagen te gaan. Op de dag na Sinterklaas hebben we meteen de kerstboom opgezet. Mijn kinderen waren namelijk vrij. Ofja we… Mijn vrouw heeft het eigenlijk gedaan.

Het kerstgevoel

We weten altijd heel goed de taken te verdelen. Ik zorg voor de kinderen en ga leuke dingen met ze doen, en mijn vrouw kan in alle rust de boom optuigen. Zij is daar ook veel beter en creatiever in. Prima toch?

Ik krijg steeds meer een kerstgevoel

Nu de boom al enkele weken staat en er overal flink wat kerstnummers worden gedraaid, krijg ik steeds meer een kerstgevoel. Vooral wanneer ik Happy Xmas (War is over) van John Lennon hoor. Dit jaar vieren we overigens kerstavond bij mijn ouders. Een goed gebruik in mijn familie is dat we op één van de kerstavonden een rijmavond houden. We vieren haast nooit gezamenlijk Sinterklaas, dus vandaar dat we dit in het leven hebben geroepen. We trekken een aantal weken van tevoren lootjes. Voor degene die je hebt getrokken, moet je een klein cadeautje kopen en een steengoed gedicht maken. Het gaat dan niet om 1 A4-tje, maar gerust 3 tot 4 zonder een ruime regelafstand. We maken er echt een wedstrijd van wie het langste gedicht heeft…

We gaan een paar dagen skiën in Duitsland, heerlijk

Op Eerste Kerstdag vertrekken we richting Winterberg. We gaan een paar dagen skiën in Duitsland, heerlijk. Mijn ouders komen waarschijnlijk ook een dagje over en vrienden van ons zullen er ook zijn. Ik verwacht niet dat ik zelf vaak op de latten sta, in verband met mijn deelname aan de Hockey India League. De kinderen en mijn vrouw Suus daarentegen wel. De kids hebben ook al ski-les gehad en ik vind het fantastisch om te zien dat ze zonder schrik de berg af durven te gaan.

We zullen weer voor de jaarwisseling terug zijn in Eindhoven. Oud & Nieuw vieren we altijd met twee andere stellen en hun kinderen. We doen altijd ‘De jongens tegen de meiden’, met een grote quiz en allerlei leuke spellen. Inmiddels staan de mannen met 3-0 achter, dus we hebben wat in te halen…